Wat is Geocaching

Het Spel:

Wat is geocaching?

Geocaching is een avontuurlijk spel voor handheld GPS en Smartphone(minder geschikt) gebruikers. Het werd voor het eerst in het jaar 2000 werd gespeeld.
Het basisidee is dat personen of organisaties/verenigingen, waar ook ter wereld, caches(een ‘schat’) verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden.
Andere GPS gebruikers gebruiken deze coördinaten om deze caches te vinden.
Caches kunnen zijn Tupperware dozen, oude munitiekisten, PVC buizen… Kortom een voorwerk waar een logboek in past en die ruimte biedt aan ruilitems.
Is de cache eenmaal gevonden, dan kan de cache z’n geheimen prijs geven en kan de vinder beloond worden met een variëteit aan beloningen.
Aan de vinder kan gevraagd worden iets uit te cache te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Hoe wordt het spel gespeeld?

In het kort:- Voer je woonplaats in op de kaart van Nederland en klik op het kompas symbool.
– Kies een groen geocache symbool van een cache die je wil gaan zoeken en klik hierop.
– Klik op de cachenaam.
– Voer de coördinaten – bijv N 53° 06.595 E 006° 04.750– van de geocache of Event in op je GPS-apparaat.
– Gebruik een GPS handheld . Hij helpt je waar het Event is of bij het zoeken naar de verborgen geocache.
– Event of Cache gevonden? Super!
– Teken het logboek en verstop de geocache op de oorspronkelijke locatie.
– Deel je geocaching verhalen en foto’s online
– Schrijf je in voor een gratis geocaching.com  om je ‘found’ te loggen.

De verschillende Cache types die vooral in Nederland voorkomen :

 • Traditionale Cache * Dit is het originele type Cache dat (minimaal) een container en een logboek bevat. Er kunnen ook ruilitems in de Cache zitten. Meestal vind je een brooddoos of munitiekist formaat Cache met ruilitems en een logboek, of een kleinere doos (“microcache”) die te klein is voor iets anders dan een logboek.De coördinaten die op de cachepagina vermeld staan, zijn de exacte locatie van de cache. Een container met alleen maar een codewoord of een object voor verificatie voldoet niet als een traditionele Cache. Caches waarbij extra voorwaarden aan de geocacher gesteld worden voor het loggen (behalve het vinden van de cache en het tekenen van het logboek) voldoen in het algemeen niet als traditionele Cache.
 • Multi-cache *Er zijn veel variaties voor Multi Caches (caches bestaande uit meerdere etappes). Het meest voorkomend is de cache waarbij de eerste container of het eerste waypoint informatie verschaft voor het vinden van de volgende locatie. Een andere populaire variant is een serie van meerdere waypoints, die elk een deel van de informatie verschaffen voor de locatie van de eind-cache. Voeg in de cachebeschrijving de coördinaten van alle tussenpunten toe.
  Het opgegeven coördinaat (“boven aan de pagina”) is het startpunt voor de eerste etappe. Gebruik de “Additional Waypoints” om de coördinaten voor de andere etappes te vermelden. Als je niet wil dat de coördinaten van de rest van de etappes zichtbaar zijn, controleer dan dat je ze als “Hidden” markeert. Hierdoor zullen deze coördinaten onzichtbaar zijn, behalve voor de eigenaar van de cache en beheerders van de website geocaching.com.Offset caches zijn een variant op multi-caches.
  Ze worden getoond als multi-caches bij het kiezen van een Cache type. Je kan ze niet vinden door eenvoudig naar een bepaald coördinaat te gaan en daar een cache te zoeken. Bij een Offset Cache kunnen de coördinaten gegeven worden van bijv. een monument, informatiebord of andere bezienswaardigheid die je de cacher wil laten bezoeken. Op die locatie zoekt de cacher dan voor getallen of informatie die al aanwezig is op de bezienswaardigheid (geocachers zullen NOOIT openbare of private eigendommen beschadigen!). Met behulp van de gevonden getallen en informatie, en de instructies in de omschrijving, kan de geocacher dan verder met zijn jacht.
 • Unknown, Mystery of Puzzel Cache *De vrije vorm van de Cachetypes: bij dit type gaat het vaak om ingewikkelde puzzels die je eerst moet oplossen voordat je de coördinaten kunt bepalen. De informatie die nodig is om de coördinaten te bepalen moet voor iedere Cacher/Cachester toegankelijk zijn. Informatie zoeken op openbare websites is toegestaan. Maar het versturen van een meeltje naar de Cache eigenaar is eigenlijk over de grens. Wat doorgaans geldt voor deze Cache types is dat het coördinaat op de Cache pagina niet het coördinaat van de Cache is. Meestal is het een parkeerplek in de buurt. Mocht het punt verder dan een kilometer of 3 liggen van de Cache locatie, overleg dan of zorg voor een punt dichterbij. Dit om de Cache in de juiste omgeving op de verschillende kaarten te krijgen.Als je ervoor kiest om dit type Cache aan te melden, verstrek dan zoveel mogelijk gedetailleerde informatie in een reviewersnote en meld alle punten als extra waypoints (zichtbaar of onzichtbaar) aan bij de Cache.
  Letterbox Hybrid/Brievenbus Hybride
 • Letterbox Hybrid *   Letterboxing is een ander vorm van schatzoeken die gebruik maakt van hints om de zoeker naar een verstopte container te leiden. Elke bus bevat een stempel die kenmerkend is voor die bus. De meeste brievenbussers (letterboxers) hebben een persoonlijke stempel en logboek. Ze stempelen het logboek van de bus met hun persoonlijke stempel en hun eigen logboek met de stempel uit de bus.Brievenbus Hybrides zijn een mengsel van een Letterbox en een Geocache. Er dient een specifieke stempel in te zitten die in de bus blijft, en ze moeten aan de richtlijnen voor traditionele Geocaches voldoen en moeten dus ook een logboek hebben. Op de Cache pagina dienen naast hints ook lengte- en breedtegraden te worden genoemd. Ruilitems zijn optioneel voor dit type Caches. In de meeste gevallen is het niet nodig om een persoonlijke stempel te hebben om dit Cache type te zoeken/vinden/loggen.
 • Wherigo Cache *
 • Webcam Cache *
 • Virtuele Cache *
 • Earthcache *
 • Event Cache *
 • CITO, Cache In Trash Out Event *
 • Lab Cache *
 • Mega-Event Cache *